Visites Guiades a Peralada

Descobreix de primera mà la història Peralada a través del seu nucli antic medieval, Vilanova de la Muga i la figura de Ramon Muntaner. Les diverses visites guiades que permeten conèixer els elements patrimonials i culturals més importants de la vila mitjançant tres visites: Peralada, un viatge al passat, Santa Eulàlia, un tresor de l’Empordà i Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada. Una experiència per a tota la família!!

Itinerari Natural pel Rec del Molí de Vilanova

la Muga Peralada

 

El rec del molí d’origen medieval, es crea com a desviació d’aigua del riu La Muga per poder abastir als molins de Castelló d’Empúries. Amb el pas del temps s’ha convertit en un itinerari natural amb el seu bosc de ribera, ocells migradors, vegetació diversa plena d’insectes com papallones i libèl·lules que permeten descobrir un món de colors, olors i sons singulars amb una tranquil·la passejada. Aprendrem a observar i viure en un entorn tant especial. El Rec del Molí de Vilanova de la Muga. Es vorejarà el riu de Vilanova de la Muga tot visitant els espais naturals per excel.lència de la zona.

Peralada, un viatge al passat

Passejada per el casc antic del municipi on coneixerem els racons amb més història de la població com el Claustre de Sant Domènech o espais recòndits de Peralada.   Durant tot l’any els caps de setmana de Peralada són plens de propostes: Festa de Sant Antoni, Cavallada, Carnaval, Processó dels Dolors, Festes Majors... Per això qualsevol època de l’any és bona per venir a conèixer la nostra vila, de la mà dels guies turístics que ens explicaran la història tot recorrent el nucli antic.

Recorrerem els carrers tortuosos i empedrats de Peralada  i al mateix temps, descobrirem la història del poble, des del poblat iber fins a la Peralada actual, tot coneixent el Claustre romànic de Sant Domènec, el Casc antic medieval, l’Església de Sant Martí i la Casa Natal de Ramon Muntaner.

 

Santa Eulàlia, un tresor de l'Empordà

Coneixerem l'església de Vilanova de la Muga amb tota la seva història.

Vilanova de la Muga situada al bell mig de la plana empordanesa, guarda entre els seus vestigis un patrimoni cultural, arquitectònic i artístic de gran valor.

Us oferim realitzar un itinerari guiat per les principals restes medievals de la vila, entre les quals destaquem, l'Església de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga i les seves pintures d'origen romànic i, la Resclosa medieval, punt d'origen del vell rec del molí.

Ruta Literaria - Què us diré? Ramón Muntaner i Peralada

La ruta literària Ramon Muntaner neix amb motiu dels 750 anys del naixement de Muntaner. La seva vila natal, Peralada, amb motiu d’aquesta efemèride li vol retre homenatge, però també té com a finalitat convertir aquesta ruta literària en una oferta cultural estable.

L’objectiu de la ruta literària és donar a conèixer l’obra de l’autor, la Crònica, posant la literatura i el paisatge al servei del lector. A través de la lectura de fragments de l’obra, es convida els visitants a descobrir els espais on va viure Muntaner. La visita guiada recorre els racons de Peralada que el mateix Muntaner descriu i es llegeixen fragments de la seva obra.

Visita Teatralitzada Peralada; Cendres, Cèntims i Celebracions

El 1285 Peralada és cremada per l’arribada de Felip l’Ardit i la defensa de Pere III el Gran. Ramon Muntaner un dels cronistes catalans ens ho explica a la seva manera i com certs personatges històrics ho van  viure com  Na Mercadera. La seva reconstrucció va portar a la Peralada actual però no va ser gens fàcil reconstruir des de les cendres, sense diners amb un poble i una societat devastada. Com s’ho van fer?

Secrets dels rius de Peralada

Peralada és banyada pels rius i afluents del Llobregat, l’Anyet, l’Orlina, la Muga i el rec del Molí. Aquests amaguen dins les seves aigües, secrets que ens poden desvetllar la salut d’aquest rius. En un taller participatiu podem descobrir els animalons que s’amaguen sota l’aigua i entre les pedres d’una manera molt senzilla i pràctica. Podem reconèixer com són i quins són, com viuen i què hi fan al riu. Finalment i classificant amb fitxes identificatives molt practiques podrem determinar la bona qualitat existent dels rius de Peralada.